Citroen-meringue paasmandjes

Citroen-meringue paasmandjes
Hoewel mijn zussen en ik onze kindertijd inmiddels al ver achter ons hebben gelaten, zoeken wij op eerste Paasdag nog altijd naar paaseieren bij onze moeder in de achtertuin. En ook dit jaar zullen mijn neefje en nichtjes hier samen met ons weer enthousiast aan meedoen. Het is gewoon een gezellig traditie, en laten we eerlijk zijn, een goed gevuld mandje met gekleurde eitjes heeft iets bevredigends. 

Eenmaal aangeschoven aan de brunchtafel zullen de gekleurde eieren niet misstaan naast deze zelfgemaakte paasmandjes. De verrukkelijke zoete & luchtige cakejes zijn gevuld met een romige lemon curd en bedekt met een witte en zachte wolk gebrand eiwitschuim, waar de paaseitjes in weg zakken. Met elke hap proef je zacht, zoet, zuur en krokant tegelijk: een combinatie die simpelweg verrukkelijk is. En als je het mij vraagt zijn ze ook nog eens een lust voor het oog en zullen ze de feestelijke paasbrunch-tafel nog meer opvrolijken en de paasbrunch extra speciaal maken.

Tip: natuurlijk kun je deze nestjes vullen met een vulling naar keuze, vers fruit met slagroom is bijvoorbeeld ook heel erg lekker. 


Ingrediënten
  • 125 g bloem
  • 135 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ½ tl bakpoeder
  • ¼ tl zout
  • ½ tl vanille-extract
  • 75 g boter, zacht
  • 120 g melk
  • 1 ei
  • lemon curd
  • 2 eiwitten
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 20 g water
  • snufje wijnsteenzuur
  • paaseitjes
Extra nodig
Nordic Ware Shortcake Baskets Pan, suikerthermometer, spuitzak, gekarteld spuitmondje, gasbrandertje
Tijd (ongeveer)
> 30 minuten bereiding, 20 minuten oven, 30 minuten wachten

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de bakvorm goed in en bestuif hem met wat bloem. Klop de overtollige bloem eruit.
  • Doe de boter in een kom en klop hem los. Voeg de bloem, het bakpoeder, de lichtbruine basterdsuiker, het zout, het vanille-extract, de melk en 1 ei toe en klop op lage snelheid door elkaar.
  • Klop het mengsel vervolgens 2 minuten op middelhoge of 1 minuut op hoge snelheid. 
  • Verdeel het beslag over de holtes van de bakvorm. 
  • Bak de cakejes ca. 18-20 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. 
  • Laat de cakejes 10 minuten afkoelen in de vorm. Stort ze daarna voorzichtig op een taartrooster en laat verder afkoelen. 
  • Vul de afgekoelde ‘mandjes’ met lemon curd.
  • Maak de meringue.
  • Klop 2 eiwitten tot zachte pieken en zet even apart.
  • Doe 150 g rijne kristalsuiker samen met 20 g water en het wijnsteenzuur in een steelpan. Plaats de pan boven hoog vuur en roer tot de suiker is opgelost. 
  • Breng het megnsel aan de kook, draai het vuur terug naar matig en kook het mengsel (zonder te roeren) tot de suikerthermometer 121°C aangeeft. 
  • Haal, wanneer de 121°C bereikt, de steelpan van het vuur en schenk de suikersiroop langzaam bij de eiwitten terwijl je aan het mixen bent. 
  • Blijf mixen op de hoogste stand tot het schuim koud, dik en glanzend is.
  • Schep de meringue in een spuitzak met gekarteld spuitmondje. Spuit de meringue op de lemon curd.
  • Schroei de meringue lichtjes aan met behulp van en gasbrandertje. 
  • Leg enkele (chocolade) paaseitjes op de meringue. 
  • Serveer.



Reacties