Speculaas-appeltaartjes

Speculaas-appeltaartjes
Word jij ook zo blij van het eten van ovenverse zelfgemaakte appeltaart na het maken van een zonnige herfstwandeling? Nou, ik in ieder geval wel. Helaas zit een zonnige wandeling er op het moment niet in: het is behoorlijk fris, de lucht bewolkt en de regen komt om de haverklap uit de lucht vallen. Het is tijd voor activiteiten binnenshuis, koppen dampende thee (of warme chocolademelk) en een comfortabele bank (met dekentje) waar je met comfort food in je hand op neer kunt ploffen. Gelukkig zijn appeltaarten ook uitermate geschikt voor dagen met slecht weer, appeltaart kan altijd. 

Normaal bak ik in deze periode van het jaar appeltaart met kaneel, maar omdat Sinterklaas bijna in het land is vond ik het leuk om speculaaskruiden te gebruiken. Het resultaat is verrukkelijk. 

Op het bodempje van speculaas-kruimeldeeg ligt een laagje amandelspijs met daarop een vulling van friszure Granny Smith appels en een topping van kruimels met speculaaskruiden & amandelschaafsel. Van de geur alleen al word je helemaal vrolijk en na één hap zit je heerlijk in de sinterklaasstemming. Het ‘heerlijk avondje’ wordt met deze lekkernij gegarandeerd een succes. 


Ingrediënten
  • 110 g ongezouten roomboter
  • 100 g lichtbruine basterdsuiker
  • 3 tl speculaaskruiden
  • 1 eidooier
  • 200 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
  • snufje zout
  • 100 g amandelspijs
  • 1 ei, losgeklopt
  • 2 handappels
  • 2 eetlepels honing
  • ca. 25 g amandelschaafsel
Extra nodig
5 bakringen van 7 cm doorsnede, bakblik of braadslee, bakpapier
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, 25 - 30 minuten oven, 45 minuten wachten


  • Vet de bakringen in met boter en bekleed ze met een stukje bakpapier. Bekleed ook de bodem van de braadslee met een vel bakpapier. Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Kneed met een mixer met deeghaken, of gewoon met je vingertoppen, een kruimelig deeg van de boter, de lichtbruine basterdsuiker, de speculaaskruiden, de eidooier, het zelfrijzend bakmeel en een snufje zout.
  • Zet de bakringen in de braadslee en druk tweederde van het deeg als bodem uit in de ringen. Druk het deeg niet al te hard aan.
  • Klop het amandelspijs los met een beetje van het losgeklopte ei.
  • Verdeel het spijs over de deegbodempjes. 
  • Schil de appels en snijd ze in kleine blokjes. Doe de blokjes in een bakje en schep ze om met de honing. Schep de appelblokjes vervolgens op de deegbodems in de ringen. 
  • Schep het amandelschaafsel door het resterende kruimeldeeg en strooi de kruimels uit boven de appelblokjes in de bakringen. Druk de kruimels licht aan.
  • Zet de braadslee in de voorverwarmde oven en bak de taartjes in ongeveer 25 - 30 minuten gaar. 
  • Laat de taartjes afkoelen in de bakringen.
  • Verwijder de bakringen en serveer.


Reacties