Kruidnoten-browniekommetjes

Kruidnoten-browniekommetjes
 

 

Sinterklaas. Dit gezelligste familiefeest van het jaar is natuurlijk niet compleet zonder chocolade. Wanneer de Goedheiligman volgende week met zijn Pieten & stoomboot in Meppel gaat aanmeren, betekent dit de aftrap van een maand vol chocoladeconsumptie op grote schaal. Ja, kruid- en pepernoten, taaitaai en gevulde speculaas zijn ook héél erg lekker, maar als diehard chocoholic wordt ik pas écht enthousiast van chocolade.

En wat is één van de lekkerste baksels die je met deze cacao-lekkernij kunt maken? Precies: brownies. Dit heerlijke smeuïge, boterachtige, kleverige, compacte en fudgy gebakje zorgt iedere keer weer voor een verrukkelijk verwen momentje. En wat is er dan leuker om er in deze periode van het jaar een Sinterklaas-draai aan te geven?

Het idee voor deze kruidnoten-browniekommetjes was geboren. Eerlijk is eerlijk, ze zijn niet zo smeuïg als de meeste brownies die ik bak, want om de kommetjes goed te kunnen lossen (zonder dat ze blijven plakken) en om er een vulling in te kunnen doen, moeten ze iets cake-achtiger van structuur zijn. Desalniettemin zijn het gé-wél-di-ge bakseltjes en dankzij de geur van speculaaskruiden en kruidnoten zit je meteen in de feeststemming. Voor deze blogpost & foto heb ik ze gevuld met witte chocolademousse (gewoon uit de supermarkt), maar je kunt ze natuurlijk vullen met wat je maar wilt. Leef je uit.


Ingrediënten

  • 125 g ongezouten boter, zacht
  • 125 g fijne kristalsuiker
  • 50 g cacaopoeder
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 125 ml kokend water
  • 125 ml karnemelk
  • 1 ei
  • 1 tl amandel-extract
  • 150 g bloem, gezeefd
  • 100 g kruidnoten, fijngemalen
  • ½ tl dubbelkoolzure soda

Extra nodig
Een ingevette ‘6 cavity dessert shell pan’
Tijd (ongeveer)
10 minuten bereiding, 20 minuten oven, 20 minuten wachten

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte).
  • Laat de boter smelten in een ruime pan op laag vuur en roer er met een houten lepel de suiker door, tot die is opgelost. Haal de pan van het vuur.
  • Doe de het cacaopoeder samen met de speculaaskruiden in een mok of maatbeker en klop er het kokende water door.
  • Giet deze vloeistof in de warme pan met boter en suiker en roer alles met een houten lepel door elkaar. Laat het mengsel wat afkoelen.
  • Doe de karnemelk, het ei en het amandel-extract in de leeggegoten mok of maatbeker (je hoeft hem niet af te wassen) en klop alles goed door elkaar. Roer vervolgens dit mengsel door de inhoud van de pan.
  • Klop er ten slotte de bloem, fijngemalen kruidnoten en de dubbelkoolzure soda door.
  • Vul met een opschep- of soeplepel de holtes in de bakplaat. Je hebt genoeg beslag om ze voor driekwart te vullen.
  • Zet de plaat ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven. Wanneer de browniekommetjes klaar zijn, voelen ze zacht en veerkrachtig aan als je erop drukt.
  • Zet de plaat 5 minuten op een metalen rooster voordat je ze lost.
  • Vul de kommetjes als ze nog een beetje warm zijn of als ze helemaal zijn afgekoeld, net zoals je wilt.





Reacties

Een reactie posten