Sinaasappel tulband

Sinaasappel tulband

 
Kerstmis is een feest dat gepaard gaat met vele tradities. Zo is er de kerstboom, de kerststal, het kerstdiner, de kerstman, de kerstcadeaus, de kerstmarkt en het versturen van de kerstkaarten. Ook vandaag, op tweede kerstdag, zullen er weer veel Nederlanders uren in de file staan om een kerst-traditie in ere te houden: het bezoeken van de woonboulevard. Deze laatste traditie is echter niet aan mij besteed. Ik ga liever een wandelingetje in het bos maken terwijl ik aan het nagenieten ben van het heerlijke kerstdiner van gisteravond. En hoewel ik mezelf weer bijna tonnetje rond gegeten heb, is er vandaag wel weer een plekje vrij voor een lekker stukje zoetigheid.

Eerder deze maand heb ik van de Goedheiligman een nieuwe tulbandvorm gekregen (de ‘Jubilee Bundt Pan’ van Nordic Ware) en Kerstmis leek mij een mooie gelegenheid om deze vorm voor het eerst te gebruiken. De tulbandvorm heeft namelijk zo’n schitterend ontwerp dat het gewoon een feestje is om naar het resultaat te kijken. Dit resultaat is trouwens niet alleen mooi, maar ook verrukkelijk: het is een cake om je vingers bij af te likken. Hij is heerlijk licht en luchtig en zit boordevol sinaasappelsmaak. De bitter-zoete smaak van het glazuur (waar sinaasappelmarmelade in verwerkt zit), past er perfect bij.

Dus als je jezelf op een van de laatste dagen van dit jaar nog eens extra wil verwennen met iets lekkers, dan kan ik je deze sinaasappel tulband van harte aanbevelen.


Ingrediënten

  • 420 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl zout
  • 450 g kristalsuiker + 3 el
  • fijn geraspte schil van 2 ½ sinaasappel
  • 230 g boter, zacht
  • 4 grote eieren
  • 120 ml karnemelk
  • 180 ml sinaasappelsap
  • 165 g sinaasappelmarmelade

Extra nodig
Tulbandvorm (ruim 2 liter inhoud), citruspers, fijne rasp
Tijd (ongeveer)
25 minuten bereiding, 70 minuten oven, 70 minuten wachten

Werkwijze

 

  • Verwarm de oven voor op 170°C (boven- en onderwarmte). Vet de tulbandvorm in en bestuif hem met wat bloem.
  • Rasp de sinaasappels en pers ze uit. 
  • Zeef boven een middelgrote kom de bloem, het bakpoeder en het zout en roer dit met een garde door elkaar. Zet apart. 
  • Roer in een grote kom 450 g kristalsuiker met de sinaasappelrasp door elkaar. 
  • Voeg de zachte boter toe en klop alles met een elektrische handmixer op hoge snelheid door elkaar, tot het mengsel licht en luchtig is (dit duurt ongeveer 4 minuten). 
  • Voeg 1 voor 1 de eieren toe en klop goed door na elke toevoeging. Klop na de laatste toevoeging nog ongeveer 4 minuten door tot het mengsel goed licht en luchtig is. 
  • Meng in een maatbeker 120 ml karnemelk met 120 ml sinaasappelsap. 
  • Zet de elektrische handmixer op een lage stand en klop éénderde van het karnemelk-sinaasappelsap mengsel door het beslag. 
  • Voeg vervolgens een derde van het bloemmengsel toe. 
  • Herhaal de vorige twee stappen tot de karnemelk en het bloemmengsel op zijn en je een glad beslag gekregen hebt. 
  • Spatel het beslag in de tulbandvorm en bak de cake in ongeveer 70 minuten gaar. 
  • Laat de cake 10 minuten afkoelen in de tulbandvorm en stort hem dan voorzichtig op een rooster om helemaal koud te worden. 
 
  • Meng de marmelade, 60 ml sinaasappelsap en 3 eetlepels kristalsuiker in een steelpan. 
  • Breng dit mengsel aan de kook, draai het vuur laag en laat het mengsel ongeveer 3 minuten zachtjes doorkoken. Roer er af en toe doorheen. 
  • Giet de stroperige vloeistof door een zeef in een kom. Giet de vloeistof vervolgens over de afgekoelde cake, of gebruik een kwastje. 
  • Laat de cake nog minstens 10 minuten staan voordat je hem serveert.

 

 

Reacties