Marmer tulband

Marmer tulband
Chocoladecake of vanillecake? Soms kun je gewoon niet kiezen tussen beide. De oplossing: je maakt ze gewoon allebei, chocolade en vanille in één plakje cake. Klinkt goed toch? Al eerder maakte ik een marmercake met de smaakcombinatie chocolade-sinaasappel, maar deze keer heb ik de klassieke variant in een tulband-jasje gegoten. 

En ook nu was de cake niet alleen een streling voor de tong, maar ook een lust voor het oog. Wanneer je de tulband aansnijdt is het gewoon schitterend om te zien hoe de twee verschillende kleurlagen in elkaar overlopen. Het patroon van de prachtige chocolade- en vanillelijnen die steeds opnieuw te zien zijn op ieder plakje cake maakt het presenteren van deze tulband extra leuk. Zie daar maar eens van af te blijven.


Ingrediënten
  • 225 g zelfrijzend bakmeel
  • 40 g maïzena
  • ½ tl zout
  • 180 g zure room
  • 8 el volle melk
  • 245 g boter
  • 225 g kristalsuiker + 1 el
  • 3 eieren
  • 1 eidooier
  • 1 el vanille-extract
  • 45 g cacaopoeder
  • 1 tl mokka-extract
  • ¼ tl bakpoeder
  • ca. 50 g melkchocolade
  • ca. 50 g witte chocolade
Extra nodig
Tulbandvorm
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, ca. 40-50 minuten oven, 45 minuten wachten

  • Verwarm de oven voor op 175°C. Vet de tulbandvorm goed in en bestuif hem met wat bloem. Klop de overtollige bloem uit de vorm. Zet opzij. 
  • Zeef 225 g zelfrijzend bakmeel, de maïzena en het zout 3 maal boven een kom. Zet opzij.
  • Meng in een maatbeker  4 el melk met de zure room. 
  • Klop 225 g boter samen met 225 g kristalsuiker licht en luchtig. 
  • Voeg één voor één de eieren toe en klop na elke toevoeging goed door. Voeg de eidooier toe en klop goed door.
  • Klop het vanille-extract door het mengsel. 
  • Spatel 1/3 van het bloemmengsel erdoor en vervolgens de helft van het melkmengsel. Ga zo door tot alles op is. 
  • Schep 1/3 deel van het beslag uit de kom in een tweede kom en zet opzij. 
  • Smelt 20 g boter in de magnetron. Meng 4 eetlepels melk en 1 eetlepel kristalsuiker met de gesmolten boter. Roer tot de suiker is opgelost. Meng er het mokka-extract door.
  • Zeef  de cacaopoeder en het bakpoeder boven het melkmengsel. Roer goed door elkaar tot een egaal bruin mengsel. 
  • Spatel dit chocolade-papje door het opzij gezette 1/3 deel van het beslag. 
  • Schep dit chocoladebeslag op het vanille-beslag in de kom. Schep een paar keer voorzichtig om zodat het beslag net gemengd is en er nog duidelijk 2 kleuren beslag te zien zijn. 
  • Giet het beslag in de tulbandvorm. 
  • Bak de cake in het midden van de voorverwarmde oven in ca. 40-50 minuten gaar. Test de gaarheid met een prikker. 
  • Laat de tulband 10 minuten afkoelen in de vorm en stort hem dan op een rooster. 
  • Smelt de 2 soorten chocolade apart en sprenkel over de cake. 
  • Serveer. 





Bron recept: Libelle nr. 53 2017

Reacties