Red Velvet cupcakes met cranberries

Red Velvet cupcakes met cranberries
Wat is rood met wit en fluweelzacht? Als je antwoord ‘het pak van de Kerstman’ is, dan heb je natuurlijk gelijk, maar dan heb je misschien ook nog niet kennisgemaakt met deze Red Velvet cupcakes met cranberries. Zachte rode cakejes bedekt met een sneeuwwitte laag van heerlijk roomkaasglazuur en versierd met ‘besneeuwde’ cranberries. Een echte kerst-traktatie. 

Vorig jaar heb ik Red Velvet crinkle cookies gebakken voor de feestdagen, mijn eerste Red Velvet-baksel ooit, en deze vielen heel erg in de smaak bij mijn familie. Een vervolg op deze feestelijke lekkernij kon dit jaar dus niet uitblijven. En ook deze fluweelzachte cupcakes waren een succes. De combinatie met cranberries was verrassend lekker, het zuurtje van deze bessen snijdt subtiel door de zoete cakejes en roomkaasvulling heen. 

En net zoals bij de aanblik van het pak van de Kerstman, kom je bij het zien van deze kleine lekkernijen meteen in de kerstsfeer. Merry Christmas!

Tip: het kleuren van het beslag met de rode kleurstof zal je een beetje op het oog moeten doen, want de intensiteit verschilt per soort en merk kleurstof ~ voor een extra lekker resultaat kun je een beetje witte chocoladepasta door het roomkaasmengsel kloppen ~ als je niet van de smaak van cranberries houdt, dan kun de cranberry-siroop weglaten en de gesuikerde cranberries puur ter decoratie op de cupcakes plaatsen. 


Ingrediënten
  • 1 eiwit
  • 50 g kristalsuiker
  • ca. 70 g verse of bevroren cranberries
  • 175 g boter
  • 185 g fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 ei
  • 100 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 el cacaopoeder
  • 80 ml karnemelk
  • 1 el rode voedselkleurstof
  • 1 tl witte azijn
  • 1 tl zuiveringszout
  • 250 ml cranberrysap
  • 250 g roomkaas
  • 400 g poedersuiker
Extra nodig
1 cupcakebakvorm met 12 holtes, 10 papieren cupcakebakjes, spuitzak, spuitmondje, bakpapier
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, ca. 25 minuten oven, 1 nacht wachten


  • Begin een avond van tevoren met het maken van de gesuikerde cranberries. Bekleed een plat bord met bakpapier. Klop het eiwit los in een kommetje. Vul een ander kommetje met ca. 50 g kristalsuiker. 
  • Haal de cranberries door het eiwit (zorg dat ze helemaal bedekt worden) en rol ze dan door de kristalsuiker. Leg ze voorzichtig op het bakpapier en laat ze een nacht drogen. 
  • Verwarm de oven voor op 170°C. Plaats de papieren cupcakebakjes in de holtes van de bakvorm. 
  • Klop 75 g boter samen met 75 g fijne kristalsuiker en het vanille-extract tot een licht en romig mengsel. 
  • Voeg het ei toe en klop door tot het goed gemengd is. 
  • Zeef de bloem en het cacaopoeder boven de kom en voeg de karnemelk en de rode voedselkleurstof toe. Klop het mengsel op lage snelheid tot alles net gemengd is. 
  • Meng in een kommetje de azijn en het zuiveringszout en voeg dit toe aan het beslag. Meng snel erdoor.
  • Verdeel het beslag over de cupcakebakjes. 
  • Bak de cakejes in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 20-25 minuten gaar. Test met een prikker of de cakejes gaar zijn. 
  • Laat de cakejes afkoelen op een rooster. 
  • Doe het cranberrysap samen met 110 g fijne kristalsuiker in een steelpan en verwarm het mengsel al roerend op middelhoog vuur tot de suiker is gesmolten. Breng het mengsel aan de kook, en kook voor ongeveer 10 minuten, tot het sap een klein beetje dikker begint te worden. Laat de siroop helemaal afkoelen. 
  • Doe de roomkaas samen met 100 g zachte boter in een kom en klop door elkaar tot het goed gemengd is. 
  • Voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe en klop door elkaar tot een glad mengsel.
  • Vul een spuitzak met spuitmondje naar keuze met het roomkaasmengsel en spuit toefjes op elk cakeje. 
  • Versier de cakejes met de gesuikerde cranberries en serveer met de cranberry-siroop.




Bron recept: Donna Hay

Reacties