Chocolade-karamel whoopies

Chocolade-karamel whoopies
Baileys. Misschien wel mijn meest favoriete likeur om mee te bakken. Deze Irish Cream combineert echt fantastisch met chocolade (mijn meest favoriete bak-ingrediënt ever) en al in een kleine hoeveelheid veranderd het een baksel van saai in fantastisch. 

De likeur geeft je taart, cake, dessert of koekjes net die (kleine) kick die je soms nodig hebt. En niet alleen de Original Irish Cream is verrukkelijk, maar ook de varianten zijn een lust voor je smaakpapillen. 

Eerder dit jaar maakt ik met de Baileys Chocolat Luxe een overheerlijke chocolademousse, maar deze keer besloot ik de Baileys Caramel te gebruiken. En ik bakte er whoopies mee, chocolade-karamel whoopies om precies te zijn. En wat zijn ze lekker. 

Tussen de twee ronde zachte en luchtige cake-achtige koekjes zit een rijke en romige karamel-botercrème die smelt op je tong. Met elke hap proef je chocolade, karamel en Baileys: het maakt deze kleine zoete lekkernijen tot een onweerstaanbaar lekkere traktatie, eentje waar je echt geen ‘nee’ tegen kunt zeggen. 


Ingrediënten
  • 250 ml slagroom
  • 475 g roomboter
  • 500 g fijne kristalsuiker
  • 100 ml water
  • 540 g melk
  • 1 vanillestokje
  • 45 g custardpoeder
  • 2 eidooiers
  • snufje zout
  • 225 g bloem
  • 90 g cacao poeder
  • 7 g bakpoeder
  • 200 ml Baileys Caramel
  • 200 g bruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 tl vanille extract
  • 200 g karamel zeezout chocolade
Extra nodig
Bakplaten, bakpapier, spuitzak, spuitmondje, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
> 60  minuten bereiding, 11 minuten oven, 4 uur wachten


  • Doe 250 ml slagroom samen met 75 g boter in een steelpan. Plaats de pan op middelhoog vuur en breng het mengsel al roerend aan de kook. Haal de steelpan van het vuur en zet apart.
  • Doe 300 g fijne kristalsuiker samen met het water in een steelpan. Plaats de pan op laag vuur en roer tot de suiker is opgelost. Draai het vuur hoog. 
  • Breng het mengsel aan de kook en kook, zonder te roeren, tot het mengsel een diepe karamel kleur heeft. 
  • Haal de pan van het vuur en voeg het warme slagroom mengsel toe. Let op, dit gaat spatten en bruisen en is heel erg heet. Roer door met een garde.
  • Giet de karamelsaus in een kom en laat afkoelen. 

  • Breng 400 g melk met 50 g fijne kristalsuiker op laag vuur aan de kook.
  • Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Voeg het stokje en het merg toe aan de melk. 
  • Roer in een kommetje 100 g melk met 50 g fijne kristalsuiker, het custardpoeder, de 2 eidooiers en een snufje zout door elkaar tot een glad papje. 
  • Verwijder het vanillestokje als de melk kookt. Giet een deel van de hete melk over het koude melkmengsel en roer goed door elkaar. 
  • Giet dit vervolgens terug bij de hete melk. Laat de room op laag vuur, onder voortdurend roeren, 2 minuten zachtjes doorkoken. 
  • Giet de banketbakkersroom over in een ondiepe schaal en laat afgedekt afkoelen. 

  • Verwarm de oven voor op 190°C. Bekleed de bakplaten met bakpapier. 
  • Zeef de bloem, het cacaopoeder en het bakpoeder in een kom. Zet apart.
  • Meng 40 ml melk met 200 ml Baileys. Zet apart.
  • Klop 100 g boter met de bruine basterdsuiker romig. 
  • Voeg één ei en het vanille-extract toe en klop een paar minuten goed door tot je een homogeen mengsel gekregen hebt. 
  • Voeg een deel van het bloemmengsel bij het botermengsel. Klop dit kort door, totdat je geen bloemresten meer ziet.
  • Voeg vervolgens een deel van het melk-Baileys mengsel toe en klop dit goed door totdat je een glad beslag hebt. 
  • Herhaal de vorige twee stappen tot het bloemmengsel en de melk op zijn en je een glad beslag gekregen hebt.
  • Schep met een lepel kleine hoopjes beslag op een met bakpapier beklede bakplaat. Je kunt het beslag ook in een spuitzak doen.
  • Laat tussen de hoopjes beslag genoeg ruimte vrij, want ze vloeien uit tijdens het bakken.
  • Bak de whoopies in ca. 11 minuten in het midden van de voorverwarmde oven gaar. 
  • Laat de whoopies een paar minuten afkoelen op de bakplaat en leg ze dan op een taartrooster om verder af te koelen. 

  • Doe 500 g van de banketbakkersroom samen met 100 g fijne kristalsuiker in een kom en klop met een mixer goed door elkaar.
  • Klop er vervolgens 300 g zachte boter in blokjes door.
  • Klop er daarna 200 g van de koude karamelsaus door.
  • Smelt de karamel zeezout chocolade au bain-marie. Laat afkoelen. 
  • Giet de chocolade bij de botercrème en klop tot alles goed gemengd is. 

  • Vul je spuitzak met de karamel-botercrème en spuit deze royaal op de ene helft van de afgekoelde whoopies en bedek met de andere helft.
  • Plaats de whoopies tot het serveren in de koelkast.



Reacties