zondag 28 mei 2017

Citroen ricotta koekjes

Citroen ricotta koekjes
Zelf koekjes bakken. Het blijft echt elke keer weer leuk om te doen. Vooral als je een nieuw koekje mag gaan uitproberen, een koekje met een voor mij verrassend ingrediënt: ricotta. Ik heb al heel vaak zoete recepten met ricotta voorbij zien komen, maar nog nooit eerder de moeite genomen om zelf met deze Italiaanse kaas aan de slag te gaan. Maar eens moet de eerste keer zijn, en dus heb ik een tijdje geleden deze citroen ricotta koekjes gebakken. 

En wow, wat zijn ze heerlijk. De ricotta zorgt echt voor een verrukkelijke, bijna cake-achtige structuur en het maakt de koekjes heerlijk licht en zacht, en dankzij de citroen is de smaak heel fris. Zoals je op de foto ziet kun je de koekjes ook nog van een laagje glazuur voorzien, dit zorgt voor een nog frissere en sterkere citroensmaak. 

Mijn proefpanel was er dol op maar voor mij hadden de koekjes zonder glazuur de voorkeur omdat hun smaak zo beter tot zijn recht kwam. Maar hoe je ze ook maakt, ze zijn onweerstaanbaar lekker. Tip: dit recept is goed voor ca. 18 koekjes


Ingrediënten
  • 210 g bloem
  • ½ tl bakpoeder
  • ½ tl zout
  • 60 g boter, zacht
  • 200 g kristalsuiker
  • 1 ei
  • 100 g ricotta 
  • 2 citroenen
  • 120 g poedersuiker
Extra nodig
2 bakplaten, bakpapier, citruspers, fijne rasp
Tijd (ongeveer)
25 minuten bereiding, 15-25 minuten oven, 1 uur wachten


  • Verwarm de oven voor op 170°C. Bekleed de bakplaten met bakpapier. 
  • Rasp de schil van één citroen en pers hem uit. 
  • Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout boven een kom. Roer door elkaar met een garde. Zet apart. 
  • Mix in een andere kom de boter en de kristalsuiker goed door elkaar. 
  • Voeg het ei toe en mix goed door. 
  • Voeg de ricotta, de citroenrasp en 1 ½ eetlepel citroensap toe. Mix door elkaar tot alle ingrediënten goed gemengd zijn. 
  • Voeg het bloemmengsel toe en mix op lage snelheid tot alles is opgenomen. 
  • Schep hoopjes deeg op de met bakpapier beklede bakplaten. Laat voldoende tussenruimte vrij. 
  • Bak de koekjes circa 15-25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, tot de koekjes lichtbruin kleuren aan de bovenzijde en goudbruin aan de randjes. 
  • Laat de koekjes 5 minuten afkoelen op de bakplaat en leg ze dan op een rooster om helemaal af te koelen. 
  • Maak het glazuur. Rasp de schil van de tweede citroen en pers deze uit. 
  • Doe de poedersuiker in een kom en voeg beetje bij beetje 1 eetlepel + 1 theelepel citroensap toe. Roer goed door elkaar. Door niet in één keer het sap toe te voegen heb je controle over hoe dik je het glazuur wilt hebben. Is je glazuur toch te vloeibaar, roer er dan nog extra poedersuiker door tot de gewenste dikte is bereikt. 
  • Roer de citroenrasp door het glazuur. 
  • Spreid het glazuur met behulp van de achterkant van een theelepel uit over de koekjes. 
  • Laat het glazuur opstijven voordat je de koekjes serveert. 



Bron recept: The Hummingbird Bakery, Home Sweet Home

Geen opmerkingen:

Een reactie posten