Chocolade-crèmetaart

Chocolade-crèmetaart
Ik geef toe, ik ben een chocoholic, dus veel was er niet voor nodig om mij over te halen om een keer de chocolade-crèmetaart van Linda Lomelino (Zoet & Shoot) te maken. Al bij het zien van de foto liep het water mij in de mond, en zonder het recept te lezen wist ik gewoon dat dit een ge-wél-di-ge chocoladetaart zou worden (een foto zegt soms écht meer dan 1000 woorden). 

En ja, het is een heuse ‘black beauty’, één van mijn nieuwe favorieten. Zo romig, zo vol van smaak. Wow! De essentie van een goede chocoladetaart is hier aanwezig: smeltend, weelderig en uitstekend voor je humeur. Op de knapperige bodem van Oreo koekjes ligt een romige chocoladevulling met daarop een dikke laag luchtige slagroom. Met elke hap waan je jezelf voor even in de chocoladehemel. 


Ingrediënten
  • 250 g Oreo koekjes
  • 95 g boter
  • 150 g pure chocolade
  • 65 g fijne kristalsuiker
  • 3 el maïzena
  • 2 eierdooiers
  • 350 ml melk
  • 1 tl vanille-extract
  • 250 ml slagroom 
  • cacaopoeder, voor het bestrooien
  • geraspte (melk)chocolade, voor het bestrooien
Extra nodig
Taartvorm met losse bodem van 20 centimeter doorsnee, bakpapier, keukenmachine
Tijd (ongeveer)
40 minuten bereiding, 10 minuten oven, minstens 6 uur wachten


  • Verwarm de oven voor op 150°C. Vet de bakvorm in en bekleed de bodem met bakpapier. 
  • Breek de koekjes (inclusief de vulling) in kleine stukjes en maal ze in een keukenmachine tot fijne kruimels. 
  • Smelt 80 g boter en meng dit met de koekkruimels. 
  • Verdeel het koekkruimel-mengsel over de taartvorm. Druk met de achterkant van een lepel de kruimels stevig aan op de bodem en tegen de rand van de vorm. 
  • Bak de taartbodem ongeveer 10 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Laat afkoelen. 
  • Hak de pure chocolade fijn. 
  • Breng in een steelpan 300 ml melk samen met de suiker aan de kook. 
  • Roer ondertussen in een kommetje 50 ml melk, de maïzena en de eierdooiers tot een glad papje. 
  • Giet een deel van de hete melk over het koude melkmengsel in het kommetje en roer dit goed door elkaar. 
  • Giet dit mengsel vervolgens terug bij de hete melk in de steelpan. 
  • Verwarm al roerend met een garde op middelhoog vuur tot het mengsel indikt, de consistentie moet vla-achtig zijn. Dit kan 5-10 minuten duren. Blijf voortdurend roeren. 
  • Haal de steelpan van het vuur en voeg de fijn gehakte chocolade, 15 g boter en het vanille-extract toe. 
  • Laat de vulling, onder af en toe roeren, afkoelen tot kamertemperatuur. 
  • Schenk de vulling op de taartbodem en zet de taart minstens 6 uur (maar liever de hele nacht) losjes afgedekt in de koelkast. 
  • Klop de slagroom (eventueel met wat suiker) stijf en schep deze voor het serveren op de vulling. 
  • Bestrooi met cacaopoeder en geraspte chocolade. 


Reacties

Een reactie posten