Marmercake

Marmercake
 

Wanneer er bij ons visite over de vloer komt, probeer ik ze vaak te verassen met iets lekkers voor bij de koffie of thee. Meestal komt dit neer op een smakelijk koekje, maar in plaats van een goed gevulde koektrommel op tafel te zetten besloot ik vorige week om een cake te bakken, een echte klassieker deze keer: de marmercake.

Bij het maken van een marmercake wordt vaak gekozen voor de standaard vanille-chocoladecake combinatie, erg lekker natuurlijk, maar hij kan uiteraard met allerlei verschillende smaken gemaakt worden. Ik koos deze keer voor één van mijn favoriete smaakcombinaties: sinaasappel met chocolade. Heerlijk! De cake was niet alleen een streling voor de tong, maar ook een lust voor het oog.

Wanneer je de cake aansnijd is het gewoon schitterend om te zien hoe de twee verschillende kleurlagen in elkaar overlopen. En bij elk plakje zie je een ander patroon, elk plakje is uniek, wat het presenteren van de cake natuurlijk extra leuk maakt. Een extra pluspunt is dat de cake absoluut niet moeilijk is om te maken en het ook niet heel veel tijd kost om dit baksel op tafel te toveren. Wanneer je een gewone roombotercake kunt maken, kun je ook een marmercake maken, er zit niet zo heel veel verschil tussen. Je bent iets langer bezig en je maakt een extra kom en kommetje vies, maar de afwas doen vind ik nooit zo erg. Gelukkig heeft de visite er echt van zitten smullen, de cake was in no time verdwenen.


Ingrediënten

  • 200 g boter
  • 230 g fijne kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 4 eieren
  • 200 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • rasp van ¾ sinaasappel
  • 30 g cacaopoeder, gezeefd
  • 55 ml volle melk, op kamertemperatuur

Extra nodig
Cakevorm van 26 centimeter lang, bakpapier
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, 70 minuten oven, 45 minuten wachten

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 160°C (boven- en onderwarmte). Vet je cakevorm in en bekleed deze met bakpapier.
  • Klop met je mixer de boter zacht en romig.
  • Voeg 200 g fijne kristalsuiker en de vanillesuiker toe en klop deze ingrediënten tot een romig mengsel.
  • Klop er vervolgens één voor één de eieren door. Klop na elke toevoeging goed door.
  • Klop het mengsel tot een luchtige witte massa.
  • Zeef de bloem en het bakpoeder boven de mengkom en spatel dit er voorzichtig doorheen, zodat alle luchtigheid behouden blijft.
  • Schep 1/3 van het beslag in een andere kom en zet apart.
  • Voeg de sinaasappelrasp toe aan het 2/3 deel van het beslag en spatel dit er goed doorheen.
  • Schenk dit beslag in de cakevorm en strijk het glad.
  • Meng het cacaopoeder samen met 30 g fijne kristalsuiker en de melk tot een dik chocolade-papje.
  • Spatel dit chocolade-papje door het apart gezette 1/3 deel van het beslag.
  • Verdeel dit chocoladebeslag in de lengte over het sinaasappelbeslag.
  • Ga met een vork voorzichtig door de vorm om de twee soorten beslag licht te mengen en zo het marmereffect te creëren.
  • Plaats de cake in het midden van de voorverwarmde oven en bak deze in circa 70 minuten gaar, of tot een erin gestoken satéprikker er schoon uitkomt.
  • Laat de cake ongeveer 10 minuten afkoelen in de vorm. Stort hem dan op een rooster, verwijder de vorm en laat hem verder afkoelen.





Reacties

  1. Ziet er heerlijk uit! Dit heb ik zelf wel eens gemaakt met een wolkencake (het marmer effect dan) en dat zag er inderdaad gaaf uit :) Deze smaakcombi lijkt me ook lekker.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten