Chocoladecakejes met mokka-chocoladeglazuur

Chocolade cakejes met mokka-chocoladeglazuur
 
 

Morgen is voor veel grote en kleine Nederlanders het lange wachten voorbij: het ‘heerlijk avondje’ van Sinterklaas is dan eindelijk gekomen. Leuke cadeautjes, grappige gedichten, mooie surprises en handenvol strooigoed zullen op deze feestelijke pakjesavond menig huiskamer vullen.

Mijn huiskamer blijft morgen echter nog leeg: de verjaardag van de Goedheiligman ga ik samen met mijn familie aanstaande zondag pas groots vieren. En hoewel ik nog steeds in een goede Sinterklaas-stemming verkeer, probeer ik wel alvast een beetje af te kicken van al die kruidnoten, taaitaai-poppetjes en banketstaven. Daarom heb ik voor deze blogpost niet voor een sinterklaaslekkernij gekozen, maar voor een baksel met chocolade (een verslaving waarvan ik hoop nooit af te kicken).

De keuze was niet moeilijk, want bij het openslaan van het Donna Hay Magazine (nr. 76) viel ik namelijk als een blok voor deze chocolade cakejes met mokka-chocoladeglazuur. Yummy! Het zijn echt de perfecte cakejes om de feestmaand december mee te beginnen en al die pepernoten op slag te vergeten. Een extra pluspunt is dat ze echt ontzettend makkelijk te maken zijn. De chocolade cakejes zijn heerlijk smeuïg en vol van smaak en het mokka-chocoladeglazuur waarmee ze bestreken zijn is verrukkelijk: de combinatie van beide is echt hemels lekker en maakt deze cakejes tot een onweerstaanbare traktatie.


Ingrediënten

  • 120 g amandelmeel
  • 250 g poedersuiker, gezeefd
  • 75 g patentbloem, gezeefd
  • ½ tl bakpoeder, gezeefd
  • 25 g cacaopoeder, gezeefd
  • 5 eiwitten
  • 200 g roomboter, gesmolten
  • 250 ml slagroom
  • 1 el oploskoffie
  • 1 el kokend water
  • 300 g pure chocolade, fijn gehakt
  • mokkaboontjes voor de garnering

Extra nodig
cupcakebakblik met 12 holtes
Tijd (ongeveer)
25 minuten bereiding, 22-25 minuten oven, 45 minuten wachten

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 160°C (boven- en onderwarmte). Vet het cupcakebakblik licht in met boter.
  • Doe het amandelmeel samen met de poedersuiker, de bloem, het bakpoeder en het cacaopoeder in een kom en roer deze ingrediënten door elkaar met een garde, tot ze goed gemengd zijn.
  • Voeg de eiwitten en de gesmolten boter toe en klop of roer deze ingrediënten kort door de droge ingrediënten tot je een egaal bruin beslag hebt.
  • Vul de holtes van het cupcakebakblik met het beslag en bak de cakejes ongeveer 22-25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, tot de bovenkant veerkrachtig aanvoelt en de binnenkant nog vochtig is.
  • Laat de cakejes heel even afkoelen in het bakblik, haal ze er dan uit en laat ze volledig afkoelen op een rooster.
 
  • Maak ondertussen het glazuur. Meng de oploskoffie met 1 eetlepel kokend water. Laat afkoelen.
  • Doe de slagroom en de koude koffie in een steelpan. Plaats de steelpan boven matig vuur en breng de slagroom aan de kook. 
  • Haal de pan van het vuur, voeg de fijngehakte pure chocolade toe en laat de chocolade smelten in de hete slagroom. 
  • Als de chocolade is gesmolten, klop dan het slagroom-chocolademengsel glad. 
  • Giet het in een kom en laat het 45 minuten afkoelen. 
  • Klop het mengsel vervolgens tot het stevig genoeg is om je cakejes mee te besmeren. 
  • Smeer/of spuit dit mokka-chocoladeglazuur op je cakejes en decoreer ze met wat mokkaboontjes.



Reacties