Pruimencakejes

Pruimencakejes
 
 

‘Tot in de pruimentijd!’… deze afscheidsgroet kent (bijna) iedereen, maar toch hoor ik hem nooit. Afgelopen maandag veranderde dat toen ik op het station van Nijmegen twee mannen afscheid van elkaar zag & hoorde nemen. Ze gaven elkaar een stevige handdruk en één van de twee zei: ‘Leuk je weer eens gezien te hebben, goede reis en tot in de pruimentijd!.

Toen ik dit hoorde vroeg ik mezelf meteen af wanneer die pruimentijd dan eigenlijk is. Op de website van het ‘Genootschap Onze Taal’ las ik dat de pruimentijd in de afscheidsgroet ‘ooit’ of ‘over een poosje’ is. ‘Iets in de pruimentijd doen’ betekent dan weer iets ‘nooit’ of ‘met sint-juttemis’ verrichten. Maar als liefhebber van zomerfruit ben ik natuurlijk voornamelijk geïnteresseerd in de echte pruimentijd, de tijd waarin pruimen rijp zijn. Dat blijkt van juli tot oktober te zijn.

En hoewel het nog geen juli is, liggen de pruimen al een paar weken in het schap van de groente- en fruitwinkel. Zelf vind ik pruimen meestal het lekkerst in de overgangsperiode tussen zomer en herfst, maar de exemplaren die nu te koop zijn smaken ook al heerlijk. Ik eet ze het liefst uit het vuistje wanneer ze nog hard en zurig zijn. De rijpe en zoetere exemplaren bewaar ik voor mijn baksels, zoals deze pruimencakejes. Het recept is eenvoudig, maar het resultaat is verrukkelijk. Deze heerlijke zomercakejes zijn niet te zoet, maar wel heerlijk rijk van smaak. Dankzij de pruimenjam zijn ze lekker smeuïg van structuur en het frisse pruimen-boterglazuur met de partjes pruim zorgen voor een fruitig en zacht zoet-zuur accent.

Tip: de cakejes vielen bij mijn proefpanel zowel mét als zonder pruimen-boterglazuur erg in de smaak, dus als je voor een iets gezondere versie wil gaan, kun je het boterglazuur ook weglaten.


Ingrediënten

  • 280 g boter, zacht
  • 340 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • ¼ tl zout
  • 4 eidooiers (L)
  • 275 g lichte basterdsuiker
  • 180 ml karnemelk
  • 370 g pruimenjam
  • 450 g poedersuiker
  • 50 ml volle melk
  • verse pruimen, in partjes, voor de garnering

Extra nodig
2 cupcake bakblikken, 16 papieren cupcakevormpjes
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 20 minuten oven, 60 minuten wachten

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 190°C (boven- en onderwarmte). Plaats de papieren cupcakevormpjes in de holtes van het cupcakebakblik.
  • Klop 120 g zachte boter, de bloem, het bakpoeder en het zout op lage snelheid door elkaar tot zich een kruimelig mengsel vormt.
  • Klop de eierdooiers, basterdsuiker, karnemelk en 120 g van de pruimenjam met een mixer in een aparte kom door elkaar.
  • Doe de helft van dit karnemelk-mengsel bij de droge ingrediënten en meng ze op lage snelheid door elkaar.
  • Voeg het resterende karnemelk-mengsel toe en klop het beslag op matige snelheid glad.
  • Vul de papieren vormpjes voor een derde deel met het beslag en schep hier een volle theelepel pruimenjam op, gevolgd door een gelijke hoeveelheid beslag (vul de vormpjes voor twee derde).
  • Bak de cakejes circa 20 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, tot de bovenkanten terugveren als je ze indrukt.
  • Laat de cakejes 10 minuten afkoelen in de bakvorm en plaats ze dan op en rooster om helemaal koud te worden.

 

  • Klop de poedersuiker en 160 g zachte boter op lage snelheid tot een korrelig mengsel.
  • Giet al kloppende de volle melk erbij.
  • Klop het glazuur daarna op hoge snelheid licht en romig.
  • Spatel 100 g pruimenjam door het glazuur en verdeel hem er goed door.
  • Breng het glazuur aan op de afgekoelde cakejes. Versier de cakejes met partjes pruim.





Bron recept: The Hummingbird Bakery. Cake Days.

Reacties