Koffiebroodjes

Koffiebroodjes
 
 

Er zijn verschillende zoete lekkernijen waar ik al verzot op ben sinds mijn kindertijd. Een van die lekkernijen is het koffiebroodje. Zoals de naam het eigenlijk al zegt is dit ronde luxe broodje met een vulling van room, krenten en rozijnen bedoelt als een extraatje voor bij de koffie. Nu hoeft het voor mij niet per se koffietijd te zijn om te kunnen genieten van een koffiebroodje, want ook als onderdeel van het ontbijt of tijdens de lunch smaakt hij fantastisch. Eigenlijk kan ik er elk moment van de dag wel mijn tanden in zetten.

Tot voor kort kocht ik mijn koffiebroodjes altijd bij de bakker, maar dankzij het geweldige boek De Banketbakker van Cees Holtkamp weet ik nu dat ze redelijk makkelijk zelf te maken zijn. De broodjes zijn niet één-twee-drie klaar, maar het eindresultaat is de moeite meer dan waard.

Persoonlijk vind ik ze het lekkerst als ze helemaal afgekoeld zijn. Ik moet je wel een kleine waarschuwing geven: het is een hele kwelling om te moeten wachten tot ze koud zijn, want de geur die verspreid wordt tijdens het bakken is al om van te smullen. Voor diegene die niet zo lang kunnen wachten: de broodjes smaken ook heerlijk wanneer ze nog warm zijn.

Volgens Cees Holtkamp is het recept goed voor 12 broodjes, maar ik heb er 18 mee kunnen maken. Dus nodig je vrienden, familie of buren uit en geniet met zijn allen onder het genot van een drankje van deze lekkernij.


Ingrediënten

  • 1 vanillestokje
  • 680 g volle melk
  • 100 g kristalsuiker
  • 45 g custardpoeder
  • 2 eierdooiers
  • 10 g zout + een mespuntje
  • 16 g gist (40 g verse gist)
  • 500 g bloem
  • 25 g witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • 100 g roomboter, zacht
  • 150 g krenten
  • 150 g rozijnen
  • ½ pot abrikozenjam
  • 100 g poedersuiker, gezeefd

Extra nodig
Met bakpapier beklede bakplaten, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, 12-14 minuten oven, 2 uur wachten

Werkwijze

Banketbakkersroom

  • Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit.
  • Breng in een pan 450 g melk met 50 g kristalsuiker, het vanillestokje en het merg aan de kook.
  • Roer in een kom(metje) 50 g melk, 50 g kristalsuiker, het custardpoeder, de twee eierdooiers en een mespuntje zout door elkaar tot een glad papje.
  • Verwijder het vanillestokje uit de melk als deze kookt.
  • Giet een beetje hete melk over het koude melkmengsel en roer het goed door elkaar.
  • Giet dit mengsel vervolgens terug bij de hete melk.
  • Breng het mengsel weer aan de kook en laat de banketbakkersroom op laag vuur, onder voortdurend roeren, twee minuten zachtjes doorkoken.
  • Stort de banketbakkersroom dan uit op een, met koud water afgespoeld, plat bord (of een ondiepe schaal) en bedek dit met huishoudfolie.
  • Laat de room afkoelen. 

Deeg

  • Lost de gist op in 180 g lauwe melk.
  • Doe de bloem, de witte basterdsuiker en 10 g zout in een kom. Meng dit met een garde even goed door elkaar.
  • Voeg de witte basterdsuiker, 1 ei, de zachte roomboter en het melk-gistmengsel toe.
  • Kneed deze ingrediënten kort, maar goed door elkaar.
  • Dek het deeg af en laat het 30 minuten in de koelkast rusten.

 

  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van 40 bij 50 centimeter.
  • Verdeel hierover de afgekoelde banketbakkersroom, maar houd 5 centimeter aan één van de langere randen vrij.
  • Strooi de krenten en rozijnen gelijkmatig uit over de room.
  • Bestrijk de lange rand zonder vulling met een kwastje met water.
  • Rol het deeg vanaf de lange rand met room zo strak mogelijk op en zorg dat de sluitnaad goed op elkaar plakt.
  • Snijd de rol in plakken van ongeveer 2 centimeter dik.
  • Leg de deegschijven op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze op een warme plaats 40 minuten rijzen.

 

  • Verwarm de oven voor op 220°C (boven- en onderwarmte). 
  • Bak de koffiebroodjes in ongeveer 12 -14 minuten af in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Breng in een steelpan de abrikozenjam met 1 eetlepel water aan de kook. 
  • Kook het op een laag vuur ongeveer 2 minuten door. 
  • Wrijf de hete jam met de bolle kant van een lepel door een zeef. 
  • Strijk de nog warme jam met een kwastje uit over de broodjes en laat het afkoelen. 
  • Maak van de poedersuiker en 20 g water een glazuur. Bestrijk de broodjes met het glazuur.

 


 
 
 

Reacties

  1. Hoi Tessa, hoe kan je deze broodjes het beste bewaren? Ik dacht zelf buiten de koeling maar kan dat met de banketbakkersroom erin?
    Groetjes!












    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten